Copyright © Bram Boer, 2011
Als u de trainershandleiding Bewust Ontspannen wilt kopen, neem dan contact op met mij: mail!


Trainershandleiding Bewust Ontspannen
Oefenen met adem, beweging en geluid

Uitgave van Uitgeverij Boekscout. Soest, 2011.


Veel mensen hebben er mee te maken: de draaimolen van spanning en stress. Hoe kun je die draaimolen het beste vertragen en zelfs stoppen? In deze trainershandleiding Bewust Ontspannen: oefenen met adem, beweging en geluid beschrijft Bram Boer dit uitgebreid. Ook geeft hij tips en stimuleert de lezer, mits voldoende gekwalificeerd, zelf de training te organiseren. De praktijk heeft volgens deelnemers onder andere uitgewezen dat:

... de training niet alleen ontspant, maar ook wakker maakt...
... emoties niet keihard veroordeeld hoeven te worden.

Titel Bewust Ontspannen
Auteur Bram Boer
Aantal pagina's 92
Geïllustreerd Ja
Uitvoering/formaat Paperback 12,5 cm x 20 cm
ISBN 978-94-6176-529-1
Verschijningsdatum 14 oktober 2011
Vaste prijs € 14,95


Een stukje uit het boek:

De driehoek: adem, beweging en geluid
De driehoek ‘adem, beweging en geluid’ is het werkterrein van Bewust Ontspannen: deelnemers weer laten doorademen, in beweging zetten en geluid laten maken. Dan is er een behoorlijke kans dat ze weer gaan ontspannen. Ze leren weer in contact te komen met hun gevoel en daar expressie aan te geven. Ze leren hun lijf weer in beweging te zetten: stappen te zetten, uit het isolement te komen.
....want wie doorademt, weet weer wat er allemaal intern speelt en welke emoties zich daar hebben opgestapeld. Hoe pijnlijk die ook kunnen zijn! Weer in contact met die emoties komt er weer een stroom op gang. Vaak letterlijk door de tranen die na lang vastgezeten te hebben, eindelijk vloeien.
...want wie in beweging komt, voelt zijn lijf opnieuw en voelt hoe zijn lijf last had van spanning en verkramping. Letterlijk maak je dan ruimte om je heen door je armen te strekken en met je benen uit te stappen. Je komt in actie! Of: je stapt weer eens op de ander af om te laten zien dat je er bent. Je stapt eens over een drempel heen en gaat actief in het midden van de cirkel staan: "Hier ben ik!".
...want wie geluid maakt, opent zichzelf. Hij laat horen wat er allemaal speelt en welke emoties, lijfelijke reacties of gedachten er in hem huizen: "De wereld mag weten wat ik voel en denk; ik hoef dat niet voor me te houden."
Alle spanning die opgelopen is om de adem vast te zetten, geen expressie te geven en stil te blijven staan, kan de deelnemer zo bewust leren loslaten. En mét adem, beweging en geluid ervaren hoe het is om meer ontspannen te zijn.
Oefenen met adem, beweging en geluid